Στα μονοπάτια της Λημνιακής κουζίνας

Στα μονοπάτια της Λημνιακής κουζίνας

Ήλιος, θάλασσα και ποιοτικό, αγνό, παραδοσιακό  φαγητό! Τρία στοιχεία που συνθέτουν την ελληνικό προϊόν,προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο,

που σπεύδουν στη χώρα μας για να τα απολαύσουν.Στο παρόν άρθρο θα σταθούμε στο τρίτο στοιχείο, καθώς η ελληνική κουζίνα έχει κερδίσει το στοίχημα στις καρδιές

και κυρίως στους ουρανίσκους των περισσότερων!

krasimezedakiantakos

Αναμφισβήτητα, στις ασύγκριτες ελληνικές γεύσεις, εξέχουσα θέση κατέχουν ιδίως τα τελευταία χρόνια ύστερα από προσπάθεια διαφορετικών Λημνιακών παραγωγικών και μη ομάδων και αυτές της Λήμνου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα μεγάλα εστιατόρια, τόσο του νησιού, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, εντάσσουν στο μενού τους τα προϊόντα που η λημνιά γη προσφέρει απλόχερα. Κρασί, τυριά, παξιμάδια,σιτιρά ,ψάρια, παραδοσιακά ζυμαρικά, μέλι, σταφύλια και σύκα, όσπρια, σερβιρισμένα άλλοτε με τους παραδοσιακούς τρόπους και άλλοτε με πιο γκουρμέ, καταφέρνουν να κερδίσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

 

Η λημνιακή κουζίνα ανάμεσα στις καλύτερες

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Λήμνος έχει συμπεριληφθεί σε αφιερώματα μεγάλων ελληνικών και διεθνών μέσων, τα οποία την έχουν χαρακτηρίσει ως γαστρονομικό παράδεισο.Πρόσφατο παράδειγμα, το δημοσίευμα της διεθνούς ιστοσελίδας greekcitytimes.com, που τοποθετεί το νησί του Ηφαίστου ανάμεσα στα 6 ελληνικά νησιά με την καλύτερη κουζίνα.Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η Λήμνος είναι ένα μεγάλο νησί του Βορείου Αιγαίου, ανεξερεύνητο ακόμα, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό, αφού διατηρεί τη φυσική του ομορφιά.Επιπλέον γίνεται μία σύντομη αναφορά σε γεύσεις τόσο ξεχωριστές που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης του νησιόύ όπως το τυρί καλαθάκι,το μελίχλωρο και το εξαιρετικό ελαιόλαδο που παράγεται στο νησί ενώ γίνεται αναφορά και σε μερικούς μόνο από τους θαλασσινούς μεζέδες.

     aleuri     zymvma PETEINOS ZYMARIKA

  Γεύσεις αναλλοίωτες από το χωράφι των αγροτών στο ράφι των καταναλωτών

 Ωστόσο πέρα από τα παραπάνω αξίζει να αναφέρουμε πως η Λήμνος χαρακτηρίζεται από την αγροτική και  κτηνοτροφική της παραγωγή, στην πρώτη δεν σημειώνει ιδίως τα τελευταία χρόνια μεγάλες επιτυχίες καθώς έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειας για να καλλιεργηθούν ποικιλίες σπόρων που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει πλέον διαθέσιμο από το χωράφι των αγροτών στο ράφι των καταναλωτών το μοναδικό σιτάρι"Λήμνος", το κριθάρι "Παναγιά", ο "άφκος"(φάβα Λημνιά),τα τοπικά ρεβίθια κα. Ιδιαίτερα προϊόντα και πολύ γευστικά που παράγονται από τις παραπάνω μοναδικές πρώτες ύλες και αξίζει να γευτεί κάθε λάτρης της γαστρονομίας είναι τα Φλωμάρια Λήμνου, ο Τραχανάς ο γλυκός σιταρένιος, το Κους Κους Λήμνου,τα πολύ γνωστά παξιμάδια μας (κριθαρένιο, ολικής άλεσης, σιταρένιο) ενώ παράλληλα μπορεί να δοκιμάσει τις πιο λαχταριστές πίτες ή τηγανόπιτες από το μοναδικό στην αγορά για την ποιότητά του σιταρένιο αλεύρι Λήμνου. Πέρα από αυτά σε κάθε τοπική ταβέρνα θα γευτεί κανείς τον άφκο ,τα παραδοσιακά τυροπιτάκια, τα μαυροφάσουλα αλλά και πληθώρα άλλων γεύσεων από υλικά του νησιού.

 

Πηγή:greekcitytimes.comwww.limnosfm100.gr 

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest