Logo

Επισφράγγιση συνεργασίας με Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 Στην Οικογένεια Ποριάζη δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας , η επιχείρησή μας αποτελεί τον παλιότερο οργανωμένο φούρνο στο νησί ο οποίος παρέχει από τότε εώς σήμερα όχι μόνο ψωμί αλλά παξιμάδια και παραδοσιακά ζυμαρικά όλα παρασκευασμένα  από σιτάρια και κριθάρια της Λήμνου . Γνώμονας των δράσεών μας σε κάθε περίπτωση είναι η ανάδειξη της γευστικής κληρονομιάς του νησιού μέσα από την παραγωγή προϊόντων συνδεδεμένα με την παράδοση του τόπου μας αλλά παρασκευασμένα σύμφωνα με σύγχρονα μέσα και προδιαγραφές. 

 

  Στα πλαίσια αυτά στην “Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος”  τα τελευταία 6 χρόνια όπου οι δυσκολίες στην αγορά αυξάνονται , εμείς ερχόμαστε εμπράκτως ολοένα και πιο κοντά στο όραμά μας και στην υλοποίηση των στόχων μας δημιουργώντας δύο νέες γραμμές παραγωγής και διευρύνοντας το δίκτυο συνεργατών μας. Έτσι επενδύσαμε σε εξοπλισμό για την παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών αλλά και στην τυποποίηση του Λημνιού αλεύρου δικής μας παραγωγής ενώ παράλληλα αυξήσαμε τα σημεία πώλησης των προϊόντων μας στην Ελλάδα.

                       

   Στο ταξίδι μας αυτό από το 2009 έχουμε συνοδοιπόρους το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο φροντίζει να μας προβληματίζει γόνιμα και να μας δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα για τα επόμενά μας βήματα. Ωστόσο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όπου η συνεργασία μας διευρύνεται και πλέον πιο στοχευμένα από ποτέ , με μεθοδικότητα και διάθεση για δουλειά στοχεύουμε στο να εξελίξουμε τα προϊόντα μας ακόμη περισσότερο αξιοποιόντας πρώτες ύλες του νησιού οι οποίες κρίνουμε πως δεν έχουν αναδειχθεί ακόμη . 

 

 Το έργο με ακρωνύμιο «NewCracker» κατατάσσεται σε προγράμματα παρεμβάσεων για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς (πανεπιστήμιο) υπό την αιγίδα της υπηρεσίας ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης Και Επενδύσεων, και προβλέπεται να διαρκέσει 30 μήνες με συνολικό προϋπολογισμό 447.754,38 €, ο οποίος κατανέμεται μεταξύ πανεπιστημίου και επιχείρησης για να εξυπηρετήσει εργαστηριακές πειραματικές δοκιμές και πιλοτικές δοκιμές. Πανελλαδικά εγκρίθηκαν ~200 έργα από σύνολο >2000 υποβολών.

  Στην προσπάθεια αυτή αισθανόμαστε ευγνώμονες για την συνεργασία μας με την συγκεκριμένη ομάδα του Πανεπιστημίου η οποία θα έχει  συντονιστή τον Αν. καθηγητή  κο Κώστα Γκατζιώνη και  θα απαρτίζεται από ερευνητές με ειδίκευση στη μελέτη , μέτρηση και κατανόηση των αντιδράσεων προς τρόφιμα και ποτά χρησιμοποιωντας διαφορετικές μεθόδους έρευνας. Η ομάδα αυτή ακαδημαϊκών και Διδακτορικών φοιτητών θα συνεργαστεί στενά με το τμήμα ανάπτυξης νέων προϊόντων της επιχείρησής μας (RND) με στόχο την δημιουργία, μελέτη και παρουσίαση νέων και σύγχρονων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, με σεβασμό στην τοπική οικονομία, βασισμένα στη αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών και την ενίσχυση της κυκλική οικονομίας στο οικοσύστημα του Β. Αιγαίου. Παράλληλα θα στοχεύει στην ενίσχυση των  συνεργιστικών καλλιεργειών και της  συμβολαιακής γεωργίας, την αξιοποίηση παραπροϊόντων τοπικών παραγωγών τροφίμου ως εναλλακτικών πρώτων υλών ,  την εισαγωγή της οικολογικής-καινοτομίας και στη συσκευασία με την δημιουργία τέτοιων προσαρμοσμένων στις επερχόμενες τάσεις. 

  Το έργο αυτό αποτελεί την πιο μεθοδευμένη προσπάθεια δημιουργίας νέων προϊόντων τα οποία όχι μόνο ανταποκρίνονται  στις νέες διατροφικές συνήθειες αλλά παράλληλα λειτουργούν στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας θετικά απέναντι στο περιβάλλον . 

  Το μέλλον είναι μπροστά και με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία που ζούμε μας επιφυλάσει τα καλύτερα, μένει μόνο να πιστέψουμε σε αυτά!

 

            ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ ΛΗΜΝΟΣ

        ΠΟΡΤΙΑΝΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 

             17/12/2019

Powered by SWLogo