Λήμνος: Ο κρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου...

Λήμνος: Ο κρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου...

Η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου ή αλλιώς Ανεμόεσσα η Πυρόεσσα, όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν παλιά, από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο κρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου.
 
 
59792724 441351629970483 7553164151426646016 n
 
 
Αν και αποτελεί το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, ωστόσο δεν είναι ψηλά στις λίστες με τα πιο τουριστικά νησιά, γι' αυτό και οι επισκέπτες που την ανακαλύπτουν δεν μπορούν παρά να ενθουσιαστούν από τα απρόσμενα κάλλη και την ομορφιά της. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια το κλίμα αντιστρέφεται και το νησί κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε χρόνο. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την υπέροχη αίσθηση που σου αφήνουν οι αναμνήσεις από τις διακοπές σου.
 
Ένα νησί που τα συνδυάζει όλα, υπέροχες θάλασσες, τουριστικά αξιοθέατα, διασκέδαση και νυχτερινή ζωή, αρχαιολογικούς χώρους, θαλάσσια σπορ και άλλες δραστηριότητες, αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα: μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα και τοπικές λιχουδιές που μπορείς να τα απολαύσεις τόσο στα μικρά ταβερνάκια που στέκονται δίπλα στο κύμα όσο και σε εναλλακτικά μεζεδοπωλεία προσφέροντάς σου μοναδικές γεύσεις και ιδιαίτερες συνταγές. Άλλωστε, το νησί κατέχει την δική του ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα και αυτό οφείλεται στην ιστορία του και φυσικά στα μοναδικά τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς του νησιού. Μάλιστα στους κλασικούς χρόνους η Λήμνος λέγεται ότι ήταν ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας και αργότερα ο προμηθευτής σιταριού της αυτοκρατορικής αυλής του Βυζαντίου. Ακόμα και σήμερα το σήμα κατατεθέν της Λήμνου και ο λόγος που κάποιοι την αποκαλούν ξερονήσι, είναι τα πολυάριθμα σπαρμένα με σιτάρι χωράφια που φθάνουν από άκρη ως άκρη σε όλο το νησί. 
 
 
10614108 1529813767236635 5673966042591060408 n
 
 
Εξάλλου, η Λήμνος είναι φημισμένη για το ηφαιστειογενές της έδαφος το οποίο είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και κάλιο και χαρίζει μια ιδιαίτερη γεύση σε ότι παράγει η Λημνιά γη. Από τους κυριότερους σπόρους που καλλιεργούνται στο νησί είναι το σιτάρι από το οποίο προέρχεται το ιδιαίτερο και ξακουστό για την ποιότητα και την γεύση του Αλεύρι Λήμνου με βάση το οποίο παράγονται και τα παραδοσιακά Παξιμάδια και Φλωμάρια (τοπικό ζυμαρικό) της Λήμνου. Κάποια ακόμα από τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στη Λήμνο είναι τα τοπικά τυριά, όπως είναι το Καλαθάκι, το Μελίχλωρο και το Κασκαβάλι, ξεχωριστά Κρασιά, μοναδικά Όσπρια, εκλεκτό Μέλι, αρωματικά Βότανα και τα Βενιζελικά, που αποτελούν το τοπικό γλυκό της Λήμνου.
 
 
Πηγή: lemnosfm100
                                                                                                                                                                                             Φωτογραφία: Παντοπωλείον Χύμα και Τσουβαλάτα 
 
Προϊόντα ντόπια, παραδοσιακή κουζίνα με την αλμύρα του αιγαίου, αιωνόβιες συνταγές που βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια, είναι μόνο λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που μπορείς να δώσεις για να περιγράψεις τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού. 
 
Από πολλούς η Λήμνος χαρακτηρίζεται ευλογημένη, Πραγματικά, σε όποια γωνιά και αν βρεθείς, όποιο χωριό και να θελήσεις να εξερευνήσεις θα βρεθείς μπροστά σε κάποια παραμυθένια εικόνα που θα θέλεις να θυμάσαι για πάντα. Μα πάνω απ' όλα θα μαγευτείς από τις γεύσεις και τις μυρωδιές που εν τέλη θα αποφασίσεις να πάρεις μαζί σου στην επιστροφή. 
 
Γι' αυτό, αν ακόμα απορείς για το ποιος θα είναι ο επόμενός σου προορισμός, να θυμάσαι πως η Λήμνος σου προσφέρει τα πάντα. Μοναδικά αρώματα και γεύσεις, ζεστό περιβάλλον, παραμυθένια τοπία, αξιοθέατα που σε καθηλώνουν, μα πάνω απ' όλα φιλόξενους ανθρώπους. Λένε πως στη Λήμνο δύο φορές κλαίς: μια όταν πας και μία όταν φεύγεις.
Facebook Twitter Google+ Pinterest