Νοέμβρης ο Μεσοσπορίτης

Νοέμβρης ο Μεσοσπορίτης

Ο Νοέμβρης είναι κατεξοχήν, μήνας αφιερωμένος στους γεωργούς. Από τις γεωργικές εργασίες του μηνός, που είναι όλες επείγουσες, ιδιαίτερα αυτή της σποράς των σιτηρών ο Νοέμβριος έχει διάφορα ονόματα μεταξύ των οποίων: Σποριάς, Σπαρτός, Σπορίτης, Σπορέας, Σποριάρης ή Μεσοσπορίτης.

Το όνομα Μεσοσπορίτης προέρχεται από τη γιορτή της Παναγιάς της Μεσοσπορίτισσας (που είναι μεταξύ άλλων και προστάτης των αγροτών) και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου που γιορτάζονται στις 21 Νοεμβρίου. Συνήθως, την περίοδο αυτή, οι γεωργοί βρίσκονται στο μέσο της σποράς και ο γεωργός έως τα Εισόδια της Θεοτόκου λέγεται πως πρέπει να έχει σπείρει τουλάχιστον τα μισά.

laografia o minas oktovrios 1 315x236

Η Παναγιά η Μεσοσπορίτισσα ανοίγει τον κύκλο της αναγέννησης της μητέρας γης, η οποία ανοίγει τα σπλάγχνα της "για να κυοφορήσει" τον σπόρο και να γεννήσει μετά από μια βδομάδα την βλαστάνουσα φύτρα, πηγή ζωής και σύμβολο της αειθαλότητας της και της αιώνιας δύναμης της να θρέφει ό,τι τη σέβεται. Κατά το έθιμο, την ημέρα αυτή, οι άνθρωποι βράζουν διάφορα δημητριακά και όσπρια, τα πολυσπόρια, και τα πηγαίνουν στην εκκλησία να ευλογηθούν. Έπειτα, όλη η οικογένεια τρώει από αυτά και εύχεται καλή καρποφορία. Μάλιστα, λένε πως τα σπαρτά που σπέρνονται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου φυτρώνουν γρηγορότερα.

panagia 5 640x323

Σε ειδικές περιπτώσεις, επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ίδιες σε όλη τη χώρα, η σπορά γίνεται σε διαφορετικές ημέρες. Έτσι σε κάποιες περιοχές η Παναγία ονομάζεται και αποσπορίτισσα (τέλειωσε η σπορά).

Στη Λήμνο, η 21η Νοέμβρη αποτελεί το ορόσημο των γεωργοκτηνοτροφικών κοινοτήτων του νησιού καθώς, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της έχει ως βασικό επάγγελμα την ενασχόληση με τη γη και τη γεωργία. Την ημέρα αυτή στη Λήμνο, διάφορα πανηγύρια διοργανώνονται προς τιμήν Της.

Μια ακόμα εξίσου, σημαντική γιορτή του μήνα είναι αυτή του Αγ. Γεωργίου του Σπόρου ή του Σποράρη, στις 3 Νοεμβρίου. Η 3η Νοεμβρίου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου, αποκαλείται από τον λαό «T΄ Άη Γιωρκού του σπόρου», ημερομηνία που σηματοδοτούσε και την έναρξη της σποράς των δημητριακών από τους γεωργούς.

agios georgiosanakomidh2

Τη μέρα αυτή, οι γεωργοί προσέφεραν στην εκκλησία αφιερώματα και παρακαλούσαν τον Άγιο για βροχόπτωση και επιτυχή έκβαση των γεωργικών τους ενασχολήσεων. Πολλοί έπαιρναν μαζί τους και σπόρο για να ευλογηθεί, τον οποίο αναμείγνυαν στη συνέχεια με τον υπόλοιπο, γιατί πίστευαν ότι η μελλοντική σοδειά θα απέδιδε πλούσιους καρπούς.

Facebook Twitter Google+ Pinterest