Το Φλωμάρι της "Οικογένειας Ποριάζη- ΛΉΜΝΟΣ" βραβεύτηκε στα Great Taste Awards 2018

Το Φλωμάρι της "Οικογένειας Ποριάζη- ΛΉΜΝΟΣ" βραβεύτηκε στα Great Taste Awards 2018

 

Η “ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ-ΛΗΜΝΟΣ” ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ

12

To Great Taste, το πιο χαρακτηριστικό και σημαντικό βραβείο φαγητών στον κόσμο, το οποίο βραβεύει ό,τι καλύτερο σε φαγητά και ποτά, ανακοίνωσε τους αστέρες του Great Taste 2018.Τα προϊόντα που διαγωνίστηκαν μέσα από την διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας ήταν πάνω από 12,600 , ανάμεσά τους ήταν και το προϊόν “Φλωμάρια Λήμνου “ της οικογενειακής επιχείρησης “Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος” που  βραβεύτηκε με to ‘1-star Great Taste Award’.  Συγκεκριμένα οι κριτές το επιβράβευσαν για την ποιότητα των πρώτων υλών του, τα αρώματα αλλά και την μεστή του γεύση ενώ παράλληλα το προτείνουν ως μία εύκολη, γρήγορη επιλογή για γεύμα το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές παραλλαγές.

Ενδεικτικό της βαρύτητας και της αναγνωσιμότητας διεθνώς των βραβείων «Great Taste Awards»  είναι ότι τον θεσμό υποστηρίζουν τα μεγαλύτερα λονδρέζικα πολυκαταστήματα καθώς και άλλα μεγάλα πολυκαταστήματα τροφίμων ανά τον κόσμο.

 

Το 2018 περισσότεροι από 500 εξειδικευμένοι δοκιμαστές, γευσιγνώστες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικά εκπαιδευμένων food writers παγκοσμίως, επί 62 ημέρες, δοκίμασαν 12,500 περίπου τρόφιμα υψηλής ποιότητας  από όλο τον κόσμο, για να απονείμουν τα θεωρούμενα ως «Όσκαρ της γεύσης» στα καλύτερα από αυτά.

Αξιολόγησαν τα προϊόντα μέσα από μια «τυφλή» διαδικασία γευσιγνωσίας, χωρίς καμία ένδειξη συσκευασίας ή λογοτύπου, αφού δεν κρίνεται το μάρκετινγκ, αλλά  ξεκάθαρα και μόνο η γεύση και η ποιότητα.Ο βαθμός δυσκολίας φαίνεται από τα ποσοστά βραβεύσεων, που δεν υπερβαίνουν το 30 % στο σύνολο των υψηλής ποιότητας προϊόντων που συμμετέχουν. Η νίκη είναι σημαντική γιατί διαφοροποιεί τα προϊόντα που βραβεύονται, ενώ για τον καταναλωτή αποτελεί μια εγγυημένη και αξιόπιστη «σφραγίδα» ποιότητας, γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η “Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος” έχει παράδοση στην παρασκευή παραδοσιακών Λημνιών προϊόντων με βάση τα άλευρα της Λήμνου από το 1919.  Οι ίδιοι αποτελούν μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής όπου σπέρνουν, θερίζουν και ζυμώνουν στο πλούσιο ηφαιστειογενές νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, την Λήμνο.  Φημίζονται για την σταθερά πολύ καλή ποιότητα των προϊόντων τους αλλά και την πλούσια γεύση τους. Η γκάμα των προϊόντων τους είναι μεγάλη , ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν τα παξιμάδια από κριθάρι της τοπικής ποικιλίας “Παναγιά”  αλλά και τα Σταρένια Ολικής άλεσης από σκληρά σιτάρια Λήμνου. Μάλιστα το μοναδικό αλεύρι που παράγεται από αυτά θα το βρει κανείς και σε συσκευασία 1kg στα ράφια των S. Market ΑΒ Βασιλόπουλος και Δ. Θανόπουλος .

Οι κοι Νικόλαος και Δημήτριος Ποριάζης , 3η γενιά της επιχείρησης και ιδιοκτήτες  της εμφανίζονται αισιόδοξοι για την διάκριση αυτή του προϊόντος τους ήδη από την πρώτη κιόλας συμμετοχή τους σε έναν τόσο μεγάλο διαγωνισμό . Με την συμμετοχή των Λημνιακών αλλά και γενικότερα ελληνικών προϊόντων σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς η Ελληνική γαστρονομία αλλά και το Επιχειρείν αναδεικνύονται . Μάλιστα όταν πρόκειται για προϊόντα τοπικά με ιστορία και παράδοση χρόνων η διάκριση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και ενισχύει την προσπάθεια της οικογένειάς μας που εδώ και περίπου 100 χρόνια προωθεί την Λημνιακή γαστρονομία.

Τί είναι όμως τα “Φλωμάρια Λήμνου;

    Σχεδόν κάθε τόπος που παράγει αλεύρι , παρασκευάζει και παραδοσιακά ζυμαρικά τα οποία και σε κάθε τόπο φέρουν ιδιαίτερη ονομασία, χυλοπίτες, φλωμάρια κ.α Από τον χάρτη αυτών των συνταγών δεν θα μπορούσε να λείπει σε καμία περίπτωση η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου που από την αρχαιότητα εώς και σήμερα χαρακτηρίζεται από τα σπαρμένα σταροχώραφα που φτάνουν ως την άκρη της θαλάσσης.  Με το εξαιρετικό αλεύρι από σκληρά σιτάρια Λήμνου φτιάχνονται τα πλούσια γευστικά και διατροφικά “Φλωμάρια Λήμνου”.

Η παρασκευή των παραδοσιακών αυτών ζυμαρικών της Λήμνου παραδοσιακά θυμίζει γιορτή καθώς οι γυναίκες με το φρέσκο αλεύρι νέας σοδειάς κάθε καλοκαίρι μαζεύονται στα σπίτια και με τραγούδια και χαρές φτιάχνουν τα ζυμαρικά του χρόνου. Εμείς στην "Οικογένεια Ποριάζη" διατηρήσαμε τις συνταγές και χρησιμοποιώντας το αλεύρι Λήμνου σας προσφέρουμε τα μοναδικά αυτά ζυμαρικά Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται κατόπιν αυστηρής επιλογής οι πιο καλές και αγνές πρώτες ύλες , όλες από το νησί του Ηφαίστου. Βασική πρώτη ύλη είναι το σκληρό αλεύρι Λήμνου, το γνωστό κίτρινο, ονομασία που προήλθε από τον έντονο φυσικό χρωματισμό του ως απόρροια της ποιότητας του σπόρου του σιταριού.

Για την παρασκευή των Φλωμαριών  χρησιμοποιείται αυστηρά αλεύρι Λήμνου προϊόν παραγωγής της Οικογένειας Ποριάζη αλλά και των συνεργαζόμενων γεωργών στα πλαίσια της συμβολαιακής γεωργίας.  Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται κατά την άλεση όπου το σιμιγδάλι δεν διαχωρίζεται από το αλεύρι καθώς έτσι κερδίζουμε τόσο την πλούσια γεύση όσο και το έντονο κίτρινο χρώμα στο προϊόν. Επιπλέον τα αυγά είναι από πτηνοτροφία της περιοχής ενώ το αγελαδινό και το πρόβειο  γάλα είναι και αυτό φρέσκο παστεριωμένο από το νησί της Λήμνου.Τα φλωμάρια χρησιμοποιούνται εξαιρετικά ως βάση για διάφορες παρασκευές . Παραδοσιακά τα μαγειρεύουν με κόκορα , με ροφό αλλά και με αρνάκι ωστόσο παράλληλα με αυτά μπορούν να αποτελέσουν συνοδευτικό σε οποιοδήποτε γεύμα αντικαθιστώντας τα συμβατικά μακαρόνια ή τις πατάτες και το ρύζι.

Παρακάτω παρατίθεται μία παραδοσιακή συνταγή:

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της “Οικογένειας Ποριάζη - Λήμνος” και τα σημεία πώλησής τους θα βρει κανείς στο site τους : www.lemnosbakery.com  και στο facebook page τους “Οικογένεια Ποριάζη - Λήμνος” .

 

  

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest