Φλωμάρι Λήμνου με σπανάκι και τυρί
«Εντυπωσιακό και πανεύκολο πιάτο, είναι παράλληλα μια χορταστική αλλά και υγιεινή επιλογή για όλη την οικογένεια. Τα φλωμάρια της οικογένειας Ποριάζη είναι η εγγύηση για το πεντανόστιμο αποτέλεσμα!»
Το Φλωμάρι αποτελεί τη παραδοσιακή, τοπική χυλοπίτα της Λήμνου η οποία παρασκευάζεται από το εξαιρετικής ποιότητας σταρένιο αλεύρι Λήμνου, φρέσκο, παστεριωμένο, αγελαδινό γάλα και αυγά ελευθέρας βοσκής.
Παραδοσιακά το φλωμάρι συνδυάζεται με κόκορα κοκκινιστό στο φούρνο ή με μούστο (πετιμέζι) και τριμμένο καλαθάκι Λήμνου. Όμως η συνταγή που θα ακολουθήσει παρακάτω, έμπνευση της Αντωνίας Κατή, πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή αυτού του πεντανόστιμου ζυμαρικού που είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψετε.
Και μιας που ο χρόνος μας πλέον είναι περιορισμένος, αυτή η συνταγή για φλωμάρι Λήμνου με σπανάκι και τυρί δεν είναι μόνο μια εναλλακτική γευστική επιλογή αλλά αποτελεί και μια γρήγορη λύση, όταν ο χρόνος μας πιέζει και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.
Φλωμάρι Λήμνου με σπανάκι και τυρί
Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Χρόνος Αναμονής:15’
Μερίδες: 4-5
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 πακέτο Φλωμάρι Λήμνου Ποριάζη
Για τη σάλτσα:
- 400 γρ. σπανάκι (πλυμένο και ψιλοκομμένο)
- 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
- ½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- μερικά φυλλαράκια δυόσμου (ψιλοκομμένα)
- 250 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
- 60 γρ. φέτα πικάντικη
Γαρνίρισμα:
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 15-20 ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
1.Ξεκινάμε την προετοιμασία πλένοντας και ψιλοκόβοντας το σπανάκι. Το ίδιο κάνουμε με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια κόβοντας τα σε λεπτές ροδέλες.
2. Έπειτα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3.Στη συνέχειας προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι και περιμένουμε να βγάλει τα υγρά του. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά.
4. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και παράλληλα τρίβουμε τα τυριά με το χέρι ή με ένα πιρούνι και τα προθέτουμε και αυτά.
5. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσουν όλα τα τυριά και να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
6. Αφού ενωθούν όλα τα υλικά τα χτυπάμε, μέσα στο τηγάνι με το ραβδομπλέντερ (ή τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ), μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
7. Ξαναρίχνουμε τη έτοιμη πλέον σάλτσα στο τηγάνι και την αφήνουμε στην άκρη.
8. Στο μεταξύ, σε μικρό σκεύος βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ντοματίνια, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
9. Παράλληλα, γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα με νερό και τη τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
10. Αφού βράσει το νερό το αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το φλωμάρι.
11. Το βράζουμε για 5΄ (δηλαδή 1΄ λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία).
12. Εφόσον το φλωμάρι είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασε.
13. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
14. Στη συνέχεια ανακατεύουμε και προσθέτουμε το φλωμάρι και τα έτοιμα σοταρισμένα ντοματίνια.
15. Έπειτα ανακατεύουμε καλά να πάει παντού η σάλτσα και τα τοματίνια και να ενωθούν όλα τα υλικά.
16. Τέλος σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας επιπλέον τριμμένο τυρί φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή Απόλαυση και ελπίζουμε να σας άρεσε!
**Η συνταγή και οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από την Αντωνία Κατή και δημοσιεύθηκαν στο cookthepicture.com.
Αν θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας και να παρακολουθείτε περισσότερες συνταγές και άλλο περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε στα social media (Instagram & Facebook).