Φλωμάρι Λήμνου με σπανάκι και τυρί

Φλωμάρι Λήμνου με σπανάκι και τυρί

«Εντυπωσιακό και πανεύκολο πιάτο, είναι παράλληλα μια χορταστική αλλά και υγιεινή επιλογή για όλη την οικογένεια. Τα φλωμάρια της οικογένειας Ποριάζη είναι η εγγύηση για το πεντανόστιμο αποτέλεσμα!»

Το Φλωμάρι αποτελεί τη παραδοσιακή, τοπική χυλοπίτα της Λήμνου η οποία παρασκευάζεται από το εξαιρετικής ποιότητας σταρένιο αλεύρι Λήμνου, φρέσκο, παστεριωμένο, αγελαδινό γάλα και αυγά ελευθέρας βοσκής.

Παραδοσιακά το φλωμάρι συνδυάζεται με κόκορα κοκκινιστό στο φούρνο ή με μούστο (πετιμέζι) και τριμμένο καλαθάκι Λήμνου. Όμως η συνταγή που θα ακολουθήσει παρακάτω, έμπνευση της Αντωνίας Κατή, πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή αυτού του πεντανόστιμου ζυμαρικού που είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψετε.

Και μιας που ο χρόνος μας πλέον είναι περιορισμένος, αυτή η συνταγή για φλωμάρι Λήμνου με σπανάκι και τυρί δεν είναι μόνο μια εναλλακτική γευστική επιλογή αλλά αποτελεί και μια γρήγορη λύση, όταν ο χρόνος μας πιέζει και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.

 

Το Φλωμάρι Λήμνου 
 
Το Φλωμάρι Λήμνου από μόνο του είναι ένα πολύ νόστιμο και γευστικό ζυμαρικό αφού παρασκευάζεται από το ντόπιο Αλεύρι Λήμνου που προέρχεται από τα σκληρά σιτάρι του νησιού. Αυτά, τα καλλιεργούμε στο νησί τόσο οι ίδιοι όσο και η ομάδα των συνεργαζόμενων αγροτών μας μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας που εφαρμόζουμε. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε να επενδύσουμε τόσο στη ποιότητα όσο και στη γεύση! 
 
flomaria limnou6167
 
Σε αυτή τη συνταγή το Φλωμάρι Λήμνου Ποριάζη αποτελεί το βασικό συστατικό και για να είναι πετυχημένο το αποτέλεσμα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις οδηγίες βρασμού ώστε να μην χυλώσει το ζυμαρικό και να παραμείνει al dente. 
 
 
Η σάλτσα
 
Η σάλτσα για το Φλωμάρι είναι το κάτι άλλο. Είναι και εύκολη αλλά και ένας πετυχημένος συνδυασμός από φρέσκο σπανάκι, ανθότυρο, φέτα πικάντικη και φρέσκα μυρωδικά. 
 
 
Τρόπος σερβιρίσματος
 
Ο προτεινόμενος τρόπος σερβιρίσματος είναι αρκετά εύκολος και είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε όλοι. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι να σοτάρουμε μερικά τοματίνια ώστε να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.  Έπειτα τα προσθέτουμε μαζί με τη σάλτσα στο Φλωμάρι και αφού ανακατευτούν τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο μαζί με λίγο επιπλέον τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
 

Φλωμάρι Λήμνου με σπανάκι και τυρί

flomaria limnou6145 

Χρόνος Προετοιμασίας: 30’

Χρόνος Αναμονής:15’

Μερίδες: 4-5

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 1 πακέτο Φλωμάρι Λήμνου Ποριάζη

 

Για τη σάλτσα:

  • 400 γρ. σπανάκι (πλυμένο και ψιλοκομμένο)
  • 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • μερικά φυλλαράκια δυόσμου (ψιλοκομμένα)
  • 250 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
  • 60 γρ. φέτα πικάντικη

 

Γαρνίρισμα:

  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 15-20 ντοματίνια (κομμένα στη μέση)

 

1.Ξεκινάμε την προετοιμασία πλένοντας και ψιλοκόβοντας το σπανάκι. Το ίδιο κάνουμε με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια κόβοντας τα σε λεπτές ροδέλες.
2. Έπειτα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3.Στη συνέχειας προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι και περιμένουμε να βγάλει τα υγρά του. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά.
4. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και παράλληλα τρίβουμε τα τυριά με το χέρι ή με ένα πιρούνι και τα προθέτουμε και αυτά.
5. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσουν όλα τα τυριά και να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
6. Αφού ενωθούν όλα τα υλικά τα χτυπάμε, μέσα στο τηγάνι με το ραβδομπλέντερ (ή τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ), μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
7. Ξαναρίχνουμε τη έτοιμη πλέον σάλτσα στο τηγάνι και την αφήνουμε στην άκρη.
8. Στο μεταξύ, σε μικρό σκεύος βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ντοματίνια, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. 
9. Παράλληλα, γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα με νερό και τη τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
10. Αφού βράσει το νερό το αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το φλωμάρι.
11. Το βράζουμε για 5΄ (δηλαδή 1΄ λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία).
12. Εφόσον το φλωμάρι είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασε.
13. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
14. Στη συνέχεια ανακατεύουμε και προσθέτουμε το φλωμάρι και τα έτοιμα σοταρισμένα ντοματίνια.
15. Έπειτα ανακατεύουμε καλά να πάει παντού η σάλτσα και τα τοματίνια και να ενωθούν όλα τα υλικά.
16. Τέλος σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας επιπλέον τριμμένο τυρί φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

flomaria limnou6127

Καλή Απόλαυση και ελπίζουμε να σας άρεσε!

        

**Η συνταγή και οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από την Αντωνία Κατή και δημοσιεύθηκαν στο cookthepicture.com.

Αν θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας και να παρακολουθείτε περισσότερες συνταγές και άλλο περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε στα social media (Instagram & Facebook).

Facebook Twitter Google+ Pinterest