Λαχταριστή ντοματόσουπα με Φλωμάρι Λήμνου

Λαχταριστή ντοματόσουπα με Φλωμάρι Λήμνου

Οι σούπες το φθινόπωρο είναι must και όσο πλησιάζει ο χειμώνας τόσο περισσότερο τις αποζητάμε! Ας είμαστε ειλικρινείς, η ντοματόσουπα είναι από τις πιο αγαπημένες σούπες αυτής της αποχής. Τι γίνεται όμως όταν παντρεύεις μια σούπα και συγκεκριμένα ντοματόσουπα με ένα παραδοσιακό ζυμαρικό; Εγώ θα σας πω! Γίνεται το κάτι άλλο!

Στη σημερινή συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε με τη σούπα μας το αγαπημένο ζυμαρικό της Λήμνου το Φλωμάρι. Όχι μόνο αποτελεί ένα θρεπτικό και υγιεινό πιάτο αλλά είναι και τόσο εύκολη και νόστιμη συνταγή που δεν θα μπορείς να αντισταθείς. Ακούγεται περίεργο αλλά πιστέψτε με θα ξετρελαθείτε με το πόσο νόστιμη μπορεί να γίνει αυτή η σούπα!

Αυτή η συνταγή είναι η επιτομή του comfort food! Η αγαπημένη ντομάτα και το αρωματικό θυμάρι σε συνδυασμό με το παραδοσιακό ζυμαρικό δημιουργούν ένα “μαμαδίστικο” φαγητό. Η ντοματόσουπα με Φλωμάρι Λήμνου είναι ιδιαίτερα νόστιμη, θρεπτική και φυσικά χορταστική ενώ φτιάχνεται πραγματικά πολύ γρήγορα με εύκολα υλικά που λίγο πολύ όλοι έχουμε στην κουζίνα μας.

Το Φλωμάρι Λήμνου

Το Φλωμάρι είναι ένα τοπικό, παραδοσιακό ζυμαρικό της Λήμνου, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γαστρονομική παράδοση του νησιού. Παρασκευάζεται από το ντόπιο σταρένιο αλεύρι, φρέσκο παστεριωμένο γάλα και αυγά ελευθέρας βοσκής.

Θα λέγαμε ότι πρόκειται για τοπική χυλοπίτα όμως αυτό που κάνει το Φλωμάρι τόσο ξεχωριστό και το διαχωρίζει από μια οποιαδήποτε χυλοπίτα είναι ότι παρασκευάζεται από σταρένιο αλεύρι Λήμνου και όχι από σιμιγδάλι. Το Αλεύρι Λήμνου προέρχεται από τα ντόπια σιτάρι που καλλιεργούνται στο νησί γι’ αυτό και προσδίδει μοναδική και ξεχωριστή γεύση όπου και αν χρησιμοποιηθεί. Χάρη σε αυτό, το Φλωμάρι Λήμνου είναι ένα μοναδικό τοπικό ζυμαρικό με πολύ ιδιαίτερη και πλούσια γεύση.

Στη Λήμνο η πιο παραδοσιακή συνταγή για το Φλωμάρι είναι κοκκινιστό με κόκορα. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ότι η σάλτσα ντομάτας, ή σε αυτήν την περίπτωση η ντοματόσουπα που θα κάνουμε σήμερα, όχι μόνο ταιριάζει πολύ με το Φλωμάρι αλλά πετυχαίνουμε τον απόλυτο συνδυασμό. Και νόστιμη και χορταστική!

Οι αγαπημένες ντομάτες

Οι ντομάτες είναι από τα λαχανικά που τρώγονται πολύ ευχάριστα καθώς το έντονο κόκκινο χρώμα τους τις καθιστά δελεαστικές συν το ότι είναι και πολύ νόστιμες.

Πέρα από την ωραία γεύση οι ντομάτες προσφέρουν αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Κάποια από τα ωφέλιμα συστατικά της ντομάτας είναι οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν την σκελετική υγεία.

Έτσι, απολαμβάνοντας αυτή τη σούπα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα οφέλη που περιέχουν τα συστατικά της ντομάτας.

Δεν ξέρω αν έχετε δοκιμάσει ξανά ανάλογη συνταγή αλλά αυτή εδώ, είναι πραγματικά πεντανόστιμη και δεν πρέπει να τη χάσετε!

ntomatosoupaa

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. Φλωμάρι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 550 ml ζωμό λαχανικών
  • 500 γρ. φρέσκια ντομάτα (ή ντομάτα κονκασέ)
  • 2 κλ. Θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.τ.γ ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  2. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
  3. Έπειτα προσθέτουμε το θυμάρι και ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
  4. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να κάψει.
  5. Μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
  6. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε τις ψητές ντομάτες, μαζί με τα υγρά του ταψιού, στην κατσαρόλα.
  7. Εφόσον χρησιμοποιήσουμε τομάτα κονκασέ, παραβλέπουμε τα βήματα 1,2,3 & 6 και ξεκινάμε από το βήμα 4. Επομένως προσθέτουμε τη τομάτα κονκασέ κατευθείαν στη κατσαρόλα (χωρίς να την έχουμε ψήσει πρώτα στο φούρνο).  
  8. Έπειτα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών και το Φλωμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
  9. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το φύλο δάφνης, το θυμάρι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  10. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 10-15 λεπτά.
  11. Μόλις είναι έτοιμη η σούπα, τη σερβίρουμε ζεστή.

Σημειώσεις:

*Η συνταγή και οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από την Οικογένεια Ποριάζη και δημοσιεύθηκαν στο site lemnosbakery.gr .

Καλή Απόλαυση και ελπίζουμε να σας άρεσε!

Αν θέλετε να μαθαίνετε τα νέας μας και να παρακολουθείτε περισσότερες συνταγές και άλλο περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε στα social media (Instagram & Facebook).

Facebook Twitter Google+ Pinterest