Χειροποίητα Ραβιόλι με Παντζάρι

Χειροποίητα Ραβιόλι με Παντζάρι

rav8
 
Τα ραβιόλι παραδοσιακά τα συναντάμε στην Ιταλική κουζίνα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης της χώρας. Πρόκειται για χειροποίητο ζυμαρικό με διάφορων ειδών γέμιση, τυλιγμένη σε λεπτή ζύμη. Συνήθως σερβίρεται σε ζωμό η με σάλτσα. 
Η συνταγή που ακολουθεί παρακάτω για χειροποίητα ραβιόλι με παντζάρι είναι όνειρο και είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε και θα θέλετε να την κάνετε ξανά και ξανά. 
Μπορεί ο χρόνος μας να είναι περιορισμένος όμως αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα χειροποίητα ραβιόλι γιατί η απόλαυση μετά, αξίζει τον λίγο παραπάνω χρόνο που θα διαθέσετε. Και που ξέρετε; Μπορεί να γίνει και η αγαπημένη σας συνταγή!
 
 
Η ζύμη
 
Η ζύμη για τα ραβιόλι είναι πολύ εύκολη και  ταυτόχρονα απλή. Φυσικά, τη συνταγή για αυτή τη ζύμη μπορείτε να την αξιοποιήσετε για να φτιάξετε όποιο άλλο είδος σπιτικού ζυμαρικού επιθυμείτε.
 
rav1 
rav2
 
Πολύ σημαντικό παράγοντα για να φτιάξετε πετυχημένη και νόστιμη ζύμη για τα ραβιόλι είναι το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι κάνατε την κατάλληλη επιλογή για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
Σε αυτή τη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε το κίτρινο σταρένιο Αλεύρι Λήμνου της Οικογένειας Ποριάζη. Είναι το παραδοσιακό Αλεύρι της Λήμνου από τα σκληρά σιτάρια του νησιού.
Το Αλεύρι αυτό είναι Ιδανικό για ψωμί, πίτες, για σπιτικά ζυμαρικά και πίτσα. Επίσης δεν περιέχει συντηρητικά και βελτιωτικά και παράγεται από την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου “Λήμνος” που η Οικογένεια Ποριάζη καλλιεργεί στο νησί.  
 
rav9
 
Η Γέμιση
 
Η γέμιση είναι το κάτι άλλο! Είναι ένας μοναδικός  συνδυασμός από φρέσκο σπανάκι, αυγό, σκόρδο και ένα σταμνοτύρι με μαύρη τρούφα.
Βέβαια, το συγκεκριμένο τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο και αν δεν το προτιμάτε ή αν δεν μπορείτε να το βρείτε μπορείτε κάλλιστα να το αντικαταστήσετε με μυζήθρα ή ξινομυζήθρα, κατίκι, τσαλαφούτι και οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο τυρί, ή και συνδυασμό αυτών.
 
rav5 rav6 rav7
 
 
Τρόπος σερβιρίσματος
 
Ο προτεινόμενος τρόπος σερβιρίσματος είναι αρκετά εύκολος και είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε όλοι. Ουσιαστικά, περιχύνουμε με πολύ λίγο λιωμένο βούτυρο τα ραβιόλι, τα πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο, ξύσμα από κόκκινο γκρέιπφρουτ και λίγη τριμμένη γραβιέρα.
Άλλωστε, τα ραβιόλι δεν χρειάζονται και πολλά-πολλά είναι από μόνα τους πεντανόστιμα!
 
 
 
 
Σπιτικά Ραβιόλι με Παντζάρι
Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα περίπου
Χρόνος αναμονής:   30 λεπτά
Μερίδες:   4-5
 
ravioli
 
Υλικά που θα χρειαστείτε:
 
Για την ζύμη:
• 350γρ. κίτρινο σταρένιο αλεύρι Λήμνου Οικογένειας Ποριάζη
• 200γρ.  μαγειρεμένα παντζάρια, πολτοποιημένα (εγώ αγόρασα τα έτοιμα μαγειρεμένα στον ατμό)
• 2 αυγά
• 1/2  κουταλιά ελαιόλαδο
• ¼ κουταλάκι αλάτι
 
Για την γέμιση:
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• 300γρ. σπανάκι
• 250 σταμνοτύρι με μαύρη τρούφα*
• 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
• 1 κρόκο
• αλάτι, πιπέρι
 
Για το σερβίρισμα:
• περίπου 2 κουταλάκια λιωμένο βούτυρο για κάθε πιάτο
• σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
• ξύσμα γκρέιπφρουτ
• τριμμένη γραβιέρα
 
 
 
Εκτέλεση:
1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα αυγά και τα ανακατεύουμε λίγο με το εξάρτημα Κ σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα παντζάρια και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Αν η ζύμη μας είναι αρκετά υγρή προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, αν είναι στεγνή προσθέτουμε λίγο ακόμα παντζάρι.
 
2. Βάζουμε το εξάρτημα για την ζύμη και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει. Την κάνουμε μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
 
3. Εάν δεν έχουμε μίξερ, αναμειγνύουμε τα παντζάρια με το ελαιόλαδο, τα αυγά και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει. Την κάνουμε μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
 
4. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Σοτάρουμε το σπανάκι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά το αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπωλ.
 
5. Ξετυλίγουμε την ζύμη και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, με την ειδική μηχανή για ζυμαρικά ή με έναν πλάστη, όσο πιο λεπτή γίνεται, ώστε να βλέπουμε το χέρι μας μέσα από αυτήν. Αλευρώνουμε και την ζύμη, όπως και την μηχανή.
 
6. Με την μηχανή ξεκινάμε από το 1 και περνάμε το ένα κομμάτι ζύμης 2-3 φορές. Συνεχίζουμε με το 2, με τον ίδιο τρόπο και μετά με το 3 και πάει λέγοντας. Αφήνουμε την ανοιγμένη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
 
7. Βάζουμε 1 κουταλάκι από την γέμιση πάνω στην ανοιγμένη ζύμη με απόσταση μερικά εκατοστά το ένα από το άλλο. Σκεπάζουμε με ένα άλλο κομμάτι ανοιγμένης ζύμης, σφραγίζουμε την ζύμη γύρω από την γέμιση με τα δάχτυλά μας, βγάζοντας τον αέρα από μέσα.
 
8. Κόβουμε τα σπιτικά ραβιόλι με το ειδικό εργαλείο (στρογγυλό ή τετράγωνο), ή αν δεν έχουμε με ένα κουπ-πατ για μπισκότα, κάνοντας γραμμές στην άκρη με τα δόντια ενός πιρουνιού. 
 
9. Τοποθετούμε τα έτοιμα ραβιόλι σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και έχουμε αλευρώσει.
 
10. Μαγειρεύουμε τα ραβιόλι ρίχνοντας τα προσεκτικά σε αλατισμένο νερό που βράζει, για 2-3 λεπτά. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.
 
11. Σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας με λίγο λιωμένο βούτυρο, και πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο, ξύσμα από κόκκινο γκρέιπφρουτ και λίγη τριμμένη γραβιέρα.
 
 
Σημειώσεις:
 
* Αν δεν σας αρέσει το συγκεκριμένο τυρί ή υπάρχει δυσκολία στο να το βρείτε μπορείτε κάλλιστα να βάλετε μυζήθρα ή ξινομυζήθρα, κατίκι, τσαλαφούτι και οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο τυρί, ή συνδυασμό αυτών. Λειτουργούν και αυτά τα τυριά εξίσου καλά στη συνταγή.
 
** Η συνταγή και οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από την Εύη Σκούρα και δημοσιεύθηκαν στο thehealthycook.gr
 
Καλή Απόλαυση και ελπίζουμε να σας άρεσε!
 
Αν θέλετε να μαθαίνετε τα νέας μας και να παρακολουθείτε περισσότερες συνταγές και άλλο περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε στα social media (Instagram & Facebook). 
 
 
Facebook Twitter Google+ Pinterest