Τραγανοί και νόστιμοι λουκουμάδες με μέλι κανέλα και ξηρούς καρπούς

Τραγανοί και νόστιμοι λουκουμάδες με μέλι κανέλα και ξηρούς καρπούς

Τι μπορούμε  να πούμε για αυτό το νόστιμο και απολαυστικό γλυκό; Ότι και να πούμε για τους λουκουμάδες είναι λίγο…
 
Οι λουκουμάδες είναι ίσως το πιο αγαπημένο έδεσμα για μικρούς και μεγάλους και δικαίως. Είναι άλλωστε και παγκόσμιο έδεσμα αφού οι περισσότερες εθνικές κουζίνες ανά τον πλανήτη παρουσιάζουν συνταγές από αυτή την απλή  ζύμη που ψήνεται σε καυτό λάδι και στη συνέχεια συνοδεύεται από διάφορα υλικά είτε γλυκά είτε όχι. 
 
Οι διάφορες εκδοχές
 
Μπορεί ο κλασικός λουκουμάς με αγνό θυμαρίσιο μέλι και κανέλα να είναι η γλυκιά εκδοχή που συναντάμε συχνότερα όμως μπορεί κάλλιστα να γίνει αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς, με σοκολάτα και μέλι ή καρύδια, ζάχαρη και κανέλα ή ακόμα και με καρυκεύματα ή μια σάλτσα τυριού. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα απογοητευτεί και δεν θα μπορεί να τους αντισταθεί. 
 
Όμως για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να προσέξουμε τόσο την ποιότητα των υλικών που θα επιλέξουμε όσο και τον τρόπο παρασκευής.
Οι λουκουμάδες μας θα πρέπει να είναι ανάλαφροι και τραγανοί με χρυσαφένιο χρώμα.   
 
Πως θα πετύχουμε το καλύτερο αποτελεσμα
 
Το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει το σταρένιο μας Αλεύρι Λήμνου το οποίο παράγεται στη εύφορη Λημνιά γη είναι αγνό και προέρχεται από τα ντόπια σιτάρια του νησιού. Δεν περιέχει συντηρητικά και θα σας ενθουσιάσει με τη πλούσια γεύση που χαρίζει σε κάθε σας συνταγή! 
 
Η συνταγή που ακολουθεί παρακάτω είναι η απλή παραδοσιακή εκτέλεση για άγλυκους λουκουμάδες που μπορούν να συνδυαστούν τόσο σε γλυκιά όσο και αλμυρή εκδοχή.   
 
Τι θα χρειαστείτε:
 
Υλικά
 
• 2 φακελάκια ξερή μαγιά
• 1,300 λίτρα χλιαρό νερό
• 1 κ.γ ζάχαρη
• 1 πρέζα αλάτι
• Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνι
 
Συνοδέψτε με:
 
• Θυμαρίσιο μέλι Λήμνου
• Κανέλα
• Τριμμένους ξηρούς καρπούς
 
Εκτέλεση:
 
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες.  Ξεκινάμε με το αλεύρι  και από τη μια πλευρά βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη κι απ την άλλη το αλάτι.
 
Ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά (προσέχουμε να μην είναι καυτό αλλά σε θερμοκρασία δωματίου) και ανακατεύουμε με το χέρι συνεχώς μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός.
 
Χτυπάμε με το σύρμα  για 5 λεπτά.
 
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό και ξηρό μέρος να φουσκώσει για 30-45 λεπτά.
 
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό λάδι και αφήνουμε να κάψει καλά.
 
Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία παίρνουμε με το χέρι μας λίγη από τη ζύμη και αρχίζουμε να την κλείνουμε μέσα στο χέρι μας σαν μια γροθιά. Με ένα κουταλάκι παίρνουμε τη ζύμη που ξεχειλίζει από το χέρι και ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
 
Τους γυρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα. Εφόσον είναι έτοιμοι τους αφαιρούμε από το τηγάνι.
 
Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι.
 
Για να γίνουν έξτρα τραγανοί οι λουκουμάδες μας θα τους τηγανίσουμε δύο φορές.
 
Ζεσταίνουμε λοιπόν ξανά το λάδι και τους τηγανίζουμε μία φορά ακόμα σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και να γίνουν τραγανοί. 
 
Αφαιρούμε από το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. 
 
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας το μέλι τη κανέλα και τους ξηρούς καρπούς. 
 
IMG 2981
 
Σημειώσεις:
 
*Η συνταγή και οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από την Χριστίνα Βρακά και δημοσιεύθηκαν στο Instagram account @apla_spitika.  
 
Καλή Απόλαυση και ελπίζουμε να σας άρεσε!
 
Αν θέλετε να μαθαίνετε τα νέας μας και να παρακολουθείτε περισσότερες συνταγές και άλλο περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε στα social media (Instagram & Facebook). 
 
Facebook Twitter Google+ Pinterest