ΤΗΓΑΝΟΠΙΤΕΣ

ΤΗΓΑΝΟΠΙΤΕΣ

Η παρασκευή των Φλωμαριών στην Λήμνο κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θύμιζε γιορτή. Οι νοικοκυρές μαζεύονταν στα σπίτια και έφτιαχναν όλες μαζί τα φλωμάρια της χρονιάς. Η διαδικασία αυτή τους έπαιρνε αρκετό χρόνο με αποτέλεσμα συχνά να φτάνει η ώρα του μεσημεριανού και να μην έχουν έτοιμο το μεσημεριανό φαγητό για την οικογένειά τους. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι τηγανόπιτες, ίσως ότι πιο χαρακτηριστικό σε φαγητό έχουμε σαν ανάμνηση από τις γιαγιάδες μας τα καλοκαίρια. Εκείνες λοιπόν έπαιρναν κάποια ποσότητα από το ζυμάρι για τα φλωμάρια , το άνοιγαν σε φύλλο, σχετικά παχύ και στην συνέχεια το τηγάνιζαν ή το έψηναν στην σόμπα. Συχνά μας το σέρβηραν με Λημνιό θυμαρίσιο μέλι,με καλαθάκι ή “σαλαμούρα” όπως το έλεγαν , με ζάχαρη ή ακόμη και σκέτο. Σε όλες του τις εκδοχές ήταν το αγαπημένο μας γεύμα.

Ωστόσο επειδή θέλουμε ακόμη και εσείς που δεν φτιάχνετε φλωμάρια να έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε το πολύ απλό αλλά συνάμα γευστικό αυτό έδεσμα σας παραθέτουμε παρακάτω την συνταγή.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Συμβουλή: Δώστε μεγάλη προσοχή στην επιλογή των πρώτων υλών σας, επιλέξτε αλεύρι Λήμνου από σκληρά σιτάρια του νησιού , φρέσκα αυγά και γάλα αιγοπρόβειο.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 “
  • Χρόνος τηγανίσματος : 45 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής : 1 ώρα
  • Τεμάχια: περίπου 20

Υλικά:

  • 550 γρ αλεύρι σιταρένιο από σκληρά σιτάρια Λήμνου
  • 200 ml γάλα(κατά προτίμηση αιγοπρόβειο)
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Νισεστέ
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γάλα με τα αυγά ,το ελαιόλαδο , τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνετε το αλεύρι σιγά σιγά και ξεκινάτε να ζυμώνετε, έχοντας υπομονή για να πετύχετε ένα σφιχτό ζυμάρι.
  • Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Πασπαλίζετε με νισεστέ την επιφάνεια που θα ανοίξετε τα φύλλα και τον πλάστη που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Στη συνέχεια κόβετε το ζυμάρι σε μπαλίτσες 100 γραμμαρίων .Ανοίγετε φιλαράκια διαμέτρου 20 εκατοστών.
  • Δημιουργείτε μία τρύπα στη μέση για να βοηθήσετε στο ομοιόμορφο ψήσιμό της. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις ροδίζει η μία πλευρά τη γυρνάμε από την άλλη.Σερβίρετε τις τηγανόπιτες ζεστές με μέλι και κανέλα, καλαθάκι ή ζάχαρη!

Καλή επιτυχία!

Facebook Twitter Google+ Pinterest