Η Οικογένεια Ποριάζη στο 30ο Διεθνές Συνέδριο «Mediterranean Diet, Functional Foods and Bioactive Compounds: Science and Practice».

Η Οικογένεια Ποριάζη στο 30ο Διεθνές Συνέδριο «Mediterranean Diet, Functional Foods and Bioactive Compounds: Science and Practice».

Από σήμερα Παρασκευή 23/09 έως και την Κυριακή 25/09 λαμβάνει χώρα στη Λήμνο τόσο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσο και διαδικτυακά (Live Online Event) το 30ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Μεσογειακή διατροφή, λειτουργικά τρόφιμα και βιοδραστικές ενώσεις: Επιστήμη και Πρακτική».

Χρόνια έρευνας έχουν αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Η μείωση του κινδύνου χρόνιας νόσου μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ιογενούς νόσου, καθώς τα άτομα με χρόνια νόσο είναι πιο ευάλωτα στο να προσβληθούν και να πεθάνουν από ιογενείς ασθένειες.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής τόσο στις χρόνιες όσο και στις ιογενείς ασθένειες, η καλύτερη κατανόηση των βιοδραστικών ενώσεων που παράγουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού και να μειώσει την ευπάθεια στις ασθένειες. Μόλις εντοπιστούν, αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων για ορισμένες καταστάσεις και ασθένειες.

 

ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος του συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει ειδικούς από τον τομέα της Ιατρικής, της Βιολογίας αλλά και τη Βιομηχανία Τροφίμων για να συζητήσουν το θέμα των ευεργετικών αποτελεσμάτων της μεσογειακής διατροφής και πώς μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού μειώνοντας την ευαισθησία σε χρόνιες και ιογενείς ασθένειες.

Κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου, θα εξετασθεί επίσης πώς η μεσογειακή διατροφή και τα τοπικά υγιεινά τρόφιμα μπορούν να είναι καλοί υποψήφιοι για μελλοντικά λειτουργικά προϊόντα διατροφής για συγκεκριμένες καταστάσεις ή ασθένειες.

Η συνάντηση θα προσελκύσει πολλούς ειδικούς από εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, και συναφείς βιομηχανίες από όλο τον κόσμο.

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ

Σε αυτά τα πλαίσια, στο συνέδριο θα συμμετέχει επίσης και η εταιρεία ‘Οικογένεια Ποριάζη’ η οποία θα βρίσκεται εκεί ώστε να παρουσιάσει και να ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα New Cracker που εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία πάντα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το τμήμα ‘Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής’ του τμήματος Λήμνου.

 

NEW CRACKER

Αντικείμενο του έργου με κωδικό ‘Τ2ΕΔΚ-02137’ είναι η σύμπραξη του ΤΕΤΔ και της εταιρίας ΑΦΟΙ Κ ΠΟΡΙΑΖΗ, η οποία δραστηριοποιείται τόσο στην μεταποίηση (αρτοπαρασκευάσματα) όσο και στον πρωτογενή τομέα μέσω συμβολαιακής γεωργίας στη Λήμνο.

Σκοπός είναι η δημιουργία, μελέτη και παρουσίαση νέων και σύγχρονων υγιεινών σνακ κράκερ, όπου το σιτάρι που παραδοσιακά έχουν ως βάση θα υποκατασταθεί εν μέρη από εναλλακτικές τοπικές πρώτες ύλες και παραπροϊόντα της τοπικής βιομηχανίας τροφίμων, προσαρμοσμένες στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Εκπρόσωποι της εταιρείας Ποριάζη και του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συστηθούν σε πολλούς και σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, θα παρουσιάσουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το έργο New Cracker, θα συνομιλήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα και τους στόχους του έργου που αφορούν την:

  1. Αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών σιτηρών προσαρμοσμένες στη Λήμνο και το Βόρειο Αιγαίο που υπήρχαν στη Λήμνο αλλά τείνουν να εξαλειφθούν όπως το σιτάρι Λήμνος και το κριθάρι Παναγιά (τοπική ποικιλία).
  2. Παραγωγή εναλλακτικών αλεύρων υψηλής διατροφικής αξίας από την αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών οσπρίων όπως το λούπινο και το ρεβίθι Λήμνου (τοπική ποικιλία). Τα παραπάνω προσφέρουν προϊόντα υψηλά σε πρωτεΐνη που επιτρέπουν την υποκατάσταση του αυγού/γάλακτος.
  3. Διαχείριση των καλλιεργητών με σκοπό το οικονομικό όφελος μέσω της προώθησης ενός συστήματος συνεργιστικών καλλιεργειών.
  4. Ανάπτυξη αλεύρων από αξιοποίηση παραπροϊόντων τοπικών βιομηχανιών τροφίμου, εκτός από σιτηρά (επιπρόσθετα του πίτουρου) συγκεκριμένα: (α) αλεύρι από στέμφυλα και κουκούτσια σταφυλιού, (β) αλεύρι από ελαιοπυρήνα ελαιοτριβείων του Β. Αιγαίου, (γ) πίτουρο
  5. Την ενίσχυση της κυκλική οικονομίας στο οικοσύστημα του Β. Αιγαίου
  6. η Λήμνος, περιοχή στρατηγικά και στρατιωτικά νευραλγική για την άμυνα της χώρας, να έχει τη δυνατότητα διατροφικής επάρκειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ναυτικού αποκλεισμού και να είναι λιγότερο ευάλωτη σε περίπτωση προσβολής των καλλιεργειών.

Τα παραγόμενα προϊόντα θα στοχεύουν κάθετα στην οικολογική-καινοτομία, αναφορικά με τα βασικά συστατικά, την παραγωγική διαδικασία (πρώτες ύλες που απαιτούν λιγότερη ενέργεια για άλεση σε σύγκριση με το σιτάρι), και τη συσκευασία (βιοδιασπώμενη, εδώδιμη, ‘plastic-free’).

Επίσης, η καινοτομία των παραγόμενων προϊόντων θα έγκειται και στην ανάδειξη της υψηλής διατροφικής τους αξίας, με ένταξη στην καθημερινή διατροφή, η οποία θα μελετηθεί τόσο in vitro, όσο και in vivo.

Τέλος, το έργο περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα καινοτόμο μεθοδολογία κατανόησης των συναισθηματικών αντιδράσεων καταναλωτών και οργανοληπτικής αξιολόγησης, και της διαφοροποίησης τους μεταξύ Ελλήνων και ξένων δοκιμαστών, με σκοπό το στοχοποιημένο σχεδιασμό των τελικών προϊόντων για εξαγωγές.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Διοργανωτές του 30ου Διεθνές Συνέδριου είναι: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μύρινα, Λήμνος, Ελλάδα), το Functional Food Center-FFC (Dallas, TX, ΗΠΑ), το Functional Food Institute-FFI (Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ), η International Academic Society for Functional Foods and Bioactive Compounds (ASFFBC), The Journal of "Functional Foods in Health and Disease" (FFHD), The Journal of "Bioactive Compounds in Health and Disease" (BCHD) και The Journal of Functional Food Science (FFS).

Για περισσότερα από 20 χρόνια, το Functional Food Center παρέχει στη λειτουργική και υγιεινή βιομηχανία τροφίμων εξαιρετική εκπαίδευση, κατάρτιση, εκθέσεις και ευκαιρίες δικτύωσης σε μια παγκόσμια κοινότητα ερευνητών, επιστημόνων τροφίμων και ακαδημαϊκών.

Εδώ θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου: https://www.functionalfoodscenter.net/conference-preliminary-program_ffc30.html

Facebook Twitter Google+ Pinterest